Diensten

zondag 27 mei 10:00 uur
Ds M van Giezen (Houten)
Collecten: Stichting Hulpdienst Hoevelaken, Vorming & Toerusting
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant     →Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau

Queen of Peace

Protestantse Gemeente de 'Eshof' te Hoevelaken 

EshofNieuwKl

De Protestantse Gemeente ‘de Eshof’ te Hoevelaken behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland en staat in de traditie van de kerk in alle eeuwen en alle plaatsen.
 
We zijn een open en gastvrije gemeente waar iedereen welkom is ongeacht zijn of haar overtuiging, levensstijl of seksuele geaardheid. We willen recht doen aan de pluriformiteit van onze gemeente en hebben geen behoefte slechts één christelijke weg aan te wijzen.logo
 
We denken dat de manier waarop we met elkaar omgaan belangrijker is dan wat we precies geloven. We zien ons als een gemeenschap die, in alle bescheidenheid, helpt om een betere wereld op te bouwen en die hoop brengt aan hen die Jezus de minste van zijn zusters en broeders noemde.
 
Straatnaam en boekje Dirk Monshouwer
3 20160601 160948Op woensdagmiddag 1 juni onthult Wilma Feringa het bord aan het begin van de Monshouwerlaan. Een opening met veel belangstelling van mensen uit de laan zelf en van familieleden van Dirk Monshouwer. Dirk was van 1975 tot zijn overlijden in 2000 predikant in de Eshofgemeente.
 
BoekjeMonshouwer omslag
Ter gelegenheid van de onthulling gaf de Prostestantse Gemeente De Eshof het boekje ‘Er gaat een dominee voorbij’ uit. Klik hier voor een voorproefje. 
Klik op Lees meer voor meer informatie over het boekje en foto's van de opening.
 
 
 
 
1 20160601 1604283 20160601 160948
 
 
 
 
 
De Eshof presenteert boekje ‘Er gaat een dominee voorbij’
Straatnaam vernoemd naar Dirk Monshouwer

Op woensdag 1 juni 2016 onthulde burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk in Hoevelaken de straatnaam Monshouwerlaan,  met als toevoeding Dr. Dirk Monshouwer, predikant te Hoevelaken van 1975-2000. Eerder al werd uit respect voor ‘bijbelwetenschapper’ Dirk Monshouwer de Dirk Monshouwer Stichting opgericht, met een bijzondere leerstoel Bijbelse Theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 
Boekje en opening Monshouwerlaan
Nu leeft ‘onze Dirk’ ook voort door een straatnaam. Ter gelegenheid van de onthulling gaf de Prostestantse Gemeente De Eshof het boekje ‘Er gaat een dominee voorbij’ uit. Wilma Feringa, de echtgenote van Dirk Monshouwer, ontving het eerste exemplaar.
 

Er zijn slechts enkele dorpelingen die we tot in lengte van jaren in onze navigatieapparatuur in kunnen tikken. Dirk Monshouwer is er één van. Via de Monshouwerlaan is de naam van de predikant die 25 jaar ‘herder en leraar’ was in de Protestantse Gemeente De Eshof, aan de vergetelheid onttrokken.


Dirk Monshouwer was predikant én bijbelwetenschapper. Twee pijlers die voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Alle wetenschappelijke publicaties van Monshouwer zijn geworteld in zijn dagelijkse werk in onze gemeente. Het een kon in zijn ogen niet zonder het ander. Je kunt je als wetenschapper buigen over de vertaling van een grondtekst, maar die komt pas echt tot leven tijdens de eredienst in de kerk. Of, zoals hij het zelf verwoordde: ‘Je kunt je als dominee verdiepen in de zegeningen van een leesrooster, omdat je de meerwaarde onderkent van de Schriften die in hun eigen orde moeten worden gelezen, maar dat heeft alleen zin met een levende gemeente die meedoet. Wat ik wetenschappelijk doe, moet ik ook aan de gemeente kunnen vertellen, en wat ik niet aan de gemeente kan vertellen, deugt wetenschappelijk niet.’

Dirk Monshouwer Stichting
Op 20 maart 1987 promoveerde Dirk Monshouwer aan de Katholieke Hogeschool Amsterdam op zijn onderzoek ‘Markus en de Torah’, een onderzoek naar de relatie tussen het evangelie en de synagogale lezingen in de eerste eeuw. Ook schreef hij diverse publicaties en boeken en zette hij zich onder andere in voor het leesrooster van De Eerste Dag, de Nederlandse Zondagschoolvereniging (NZV) en de Dr. K.H. Miskotte Stichting. Uit respect voor zijn belang als wetenschapper is na zijn dood in 2001 de Dirk Monshouwer Stichting opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel ‘bijbelvertalingen te doen vervaardigen ten dienste van eredienst en leerhuis’. Via een interactieve website kunnen theologen en andere geïnteresseerden bijvoorbeeld bronnen induiken en inspiratie opdoen voor de preek op zondag. Uit naam van de Dirk Monshouwer Stichting is een leerstoel Bijbelse Theologie gevestigd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De eerste hoogleraar die deze leerstoel bezette was prof. dr. Karel Deurloo (2003-2007).

Boekje over Dirk Monshouwer
BoekjeMonshouwer omslagOm bewoners aan de kersverse Monshouwerlaan en andere belangstellenden te vertellen wie Dirk Monshouwer was, heeft de Protestantse Gemeente De Eshof ter gelegenheid van de onthulling van de nieuwe straatnaam een handzaam boekje uitgegeven, met als titel ‘Er gaat een dominee voorbij.’ Wilma Feringa, echtgenote van Dirk Monshouwer, ontving uit handen van Jac van Hoeijen, voorzitter van de kerkenraad, het eerste exemplaar.
Dit professioneel gemaakte boekwerkje vertelt wie ‘onze Dirk’ was, als bijbelwetenschapper, als predikant en als mens. Ben de Graaf van tekstbureau Ben Tekstschrijver schreef de teksten en deed eindredactie, Wendy de Kruijff van Studio Frisk zorgde voor de vormgeving.

Bekijken en bestellen
Een deel van het boekje is in te zien via www.bentekstschrijver.nl/monshouwerlaan
Voor slechts 5 euro is ‘Er gaat een dominee voorbij’ hier ook te bestellen. De oplage is beperkt, het boekje is daarom nu al een collectors item, wees er snel bij!