Diensten

zondag 29 april 10:00 uur
Ds J Dubbink (Uithoorn)
Collecten: Straatpastoraat Amersfoort, Muziek en liturgie
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant     →Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau

Queen of Peace

Protestantse Gemeente de 'Eshof' te Hoevelaken 

EshofNieuwKl

De Protestantse Gemeente ‘de Eshof’ te Hoevelaken behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland en staat in de traditie van de kerk in alle eeuwen en alle plaatsen.
 
We zijn een open en gastvrije gemeente waar iedereen welkom is ongeacht zijn of haar overtuiging, levensstijl of seksuele geaardheid. We willen recht doen aan de pluriformiteit van onze gemeente en hebben geen behoefte slechts één christelijke weg aan te wijzen.logo
 
We denken dat de manier waarop we met elkaar omgaan belangrijker is dan wat we precies geloven. We zien ons als een gemeenschap die, in alle bescheidenheid, helpt om een betere wereld op te bouwen en die hoop brengt aan hen die Jezus de minste van zijn zusters en broeders noemde.
 
Spijt.
IMG 6002
 “Heb je spijt?” Een vraag die ik het weekend van 9 t/m 11 juni misschien wel 50 keer heb gehoord.
Als enthousiast musicaldeelnemer bij Ester, Maria en Ruth begon ik ook dit seizoen met frisse moed aan de repetities van Anatevka.
Prachtige liederen studeerden we in. Het stuk zelf kende ik niet en zei me nog niet zoveel. Maar wel gaaf om na de fijne “Gerard & Gerard-musicals” ook eens een keer een échte Broadway musical te spelen! Helaas lukte het halverwege het seizoen niet meer om het repeteren te combineren met mijn andere drukke werkzaamheden.
 
IMG 5666Meehelpen met het uitgeven van de pauzedrankjes was mijn ultieme excuus om toch betrokken te blijven en de sfeer van het uitvoeringsweekend mee te pakken. Een beetje zelfkwelling, dat wel, maar ooooh wow! Wat een luxe om de voorstelling vanuit de zaal te mogen zien, en een keertje niet vanaf het podium!
 
Waar het verhaal in december bij mij nog moest landen, sloeg het op 9 juni tijdens de generale repetitie in als een bom. In de intimiteit van een arm gezin, IMG 5808in een klein dorpje dat vasthoudt aan tradities, dringen wereldse veranderingen binnen. Soms bruut, vaak ook
liefdevol. Het verhaal voert je mee langs een emotioneel spectrum van hoop, geloof en liefde, van (on)vervulde verwachtingen en afscheid. De prachtige -soms ietwat ongemakkelijke- muziek trekt je het verhaal in en laat je 2,5 uur lang niet meer los. De violist op het dak verlaat Anatevka. Met een brok in mijn keel daalt het laatste beeld in: een volk op drift in deze tijd...IMG 5628
 
Vier keer heb ik het stuk mogen zien. Hoe duidelijker het verhaal zich voor mij begint af te tekenen, des te verwarder ik raak. Hoe kan het, dat een groep ‘amateurs’ het voor elkaar krijgt om zo’n ongelooflijke kwaliteit neer te zetten?! Een koor dat klinkt als een klok, een combo dat letterlijk en figuurlijk de gevoelige snaar weet te raken, solisten die spatzuiver en indringend een lied brengen en een staaltjeIMG 6162 acteerwerk waar je u tegen zegt. Dat alles binnen een sfeer van de juiste belichting en subtiele projecties. Een waar spektakel, met als visueel hoogstandje “De droom” van Tevye. Dat ik niet de enige ben die perplex is, blijkt als ik mensen uit het publiek hoor zeggen: “Die acteur is vast ingehuurd. Dat is een professional!”.
 IMG 5890
Ik ben overtuigd. Wonderen bestaan. Wat mij betreft is er geen enkele twijfel of een kerk wel een plek is waar een musical thuishoort. Besteed al de gaven die u van uw Schepper ontving tot Zijn eer en tot zegen van uw naaste.
 IMG 6476
Spijt dat ik niet meegedaan heb? De rebbe van Anatevka stelde me gerust. “Voor alles is een zegen. Laaf de dorstigen. Amen.”
 
Kirstin Siteur-Reiling