Voor de brochure en aanmelden: klik hier

Ierland en de Keltische traditie

ierlandHet christendom is hier niet gebracht vanuit Rome maar vanuit Ierland. Daar vind je op voormalige kloosterterreinen nog steeds de hoogkruisen uit de zevende tot de tiende eeuw: verzamelpunten voor openluchtdiensten, met bijbelse 'plaatjes' en heiligen erop gebeeldhouwd. Centraal op deze kruisen, in de cirkel, een Keltische (vroegmiddeleeuwse) voorstelling van Christus. 

Lees meer...

Oecumenische reis naar Ierland

20170921 g stpatrickloughdergIn de meivakantie van 2018 staat weer een oecumenische reis op het programma. Een achtdaagse vliegreis en de bestemming is dit keer Ierland. Een land dat rijk is aan cultuur en natuur. We hebben keuzes moeten maken waarbij we ons hebben we laten inspireren door Gert Landman (emeritus predikant in de Bilt) en zijn partner Truus Kreeft.In Ierland is nog veel van de oude Iers Keltische spiritualiteit zichtbaar in de vorm van hoogkruisen.
 

Lees meer...

Duurzaam leven in verbinding

Vier keer wandelen met groep
20170928 g foto wandelingenWil je duurzaam leven in een gezonde verbinding tussen wat goed is voor jezelf en wat goed is voor een groter geheel? En ben je benieuwd hoe anderen dat doen? Geef je dan op voor deze reeks van vier wandelingen.
Tijdens een introductieavond in de Eshof verkennen we in een informele setting wat ons hierin persoonlijk bezighoudt en welke thema’s we tijdens de vier wandelingen gaan verkennen. We gaan daarin met onze eigen vragen op pad.

Lees meer...

Weg van leven

20171002 g wegvanlevenIn het leven doen wij ervaringen op. Die ervaringen bepalen onze blik. We kunnen er met anderen over praten en de herkenning kan ons goed doen. Maar soms ervaren we iets wat zich bijna niet in woorden uit laat drukken. In een flits lijkt het even of we raken aan het geheim van het leven. Dat kan op mooie, rijke momenten gebeuren. Maar gek genoeg ook in situaties van verlies, in tijden van crisis.
 
 
 

Lees meer...

Het wereldbeeld in de middeleeuwen: wetenschap vanuit de kerk

20171026 g foto wereldbeeldDe Babyloniërs zagen de wereld als een platte aarde met daarop een hemelgewelf. Wij doen dat niet meer. Dat oude beeld heeft zich door de eeuwen heen voortdurend verder ontwikkeld tot aan de laatste inzichten in de bouw van het heelal.

Lees meer...

 Slaaf van ons lot?

…of meester over onze bestemming!
 
…God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken.’ (Genesis 1, 26)
De Ingewijden van alle tijden hebben steeds levensoefeningen gegeven aan de zelfbewuste mens om zijn vrije wilsgebied te vergroten en boven zijn lotsbelevingen uit te stijgen.
Deze lezing gaat over hoe de mens zijn uiteindelijke bestemming kan bereiken en zijn weg daarheen via reïncarnatie.
 

Lees meer...

Jezus uit de kunst

20171130 g jezusuitdekunst fotoDe ontwikkeling van het beeld van Jezus Christus in de Westerse kunst laat een spanningsboog zien tussen goddelijk en menselijk, tussen eenvoud en uitbundigheid, tussen oog voor het mysterie en (al te) concrete invulling daarvan. In de handen van mensen krijgt Jezus vele gestalten…

Lees meer...

Wat zingen we?

We gaan weer zingen! Want er zijn zoveel prachtige liederen die heerlijk zijn om goed mee te kunnen zingen in een kerkdienst.
Liederen die stuk voor stuk vaak meer zeggen dan een schriftuitleg. Muziek die soms meer teweeg kan brengen dan gesproken woorden. Liederen die we soms spontaan vierstemmig kunnen laten klinken. De liederen die we gaan zingen, zullen in de kerkdiensten in de Eshof en in het Pauluscentrum in de weken die volgen gezongen worden.

Lees meer...

Ontdek de monnik in jezelf

Wie in deze tijd van drukte en hectiek de weg naar de bron wil blijven vinden, moet durven wegtrekken uit de eindigheid van werk en alledaags gedoe en op zoek gaan naar de oneindige ruimte van de ziel. Alleen daar is de bron te vinden die nieuwe energie en bezieling geeft.
 

Lees meer...

Films in relatie met Bijbelverhalen

Filmkunst is een samenballing van literatuur-toneelkunst, beeldkunst, muziekkunst. Bij een boek moet je voor jezelf een voorstelling maken van het verhaal, bij toneel is dat vaak geënsceneerd maar daarbij ontbreekt muziek als gevoelsaspect. Een film combineert dit alles en voegt daar krachtige elementen zoals de close-up aan toe.

Lees meer...

Wijnreis door de bijbel

wijnIn deze workshop ontdekken we welke rol wijn in de bijbel heeft. Klazien Vermeer (registervinoloog) en Annemarie Hubers (HBO Theologie) nemen ons mee op een wijnreis door de bijbel.
Aan de hand van diverse bijbelverhalen proeven we wijnen uit de herkomstgebieden die centraal staan.
 

Lees meer...

Het zit ‘m in een klein hoekje!

20180315 g Aandachtshoekjes foto

In deze workshop ontdekken we het hoe en waarom van een aandachtshoekje.
Wat stellen we ons voor bij een ‘aandachtshoekje’? Het woord geeft het zelf al aan: een hoekje dat de aandacht trekt en dat met aandacht wordt gemaakt.

Lees meer...

 Kloosterweekend

20180323 g kloosterweekend foto- Clarissen in MegenClara van Assisi, dochter van een graaf, verliet op 18-jarige leeftijd haar ouderlijk huis om zich bij Franciscus te voegen. Haar rijkdom legde zij af en verruilde dat voor een habijt waarna zij de eeuwige gelofte aflegde.

Lees meer...

Reformatie en Contrareformatie

Inleider Pater Adri Maat.
De vraag van de commissie Vorming en Toerusting aan mij was: Leeft bij de katholieken de aandacht voor de 500 jaar reformatie van Maarten Luther? Mijn antwoord kon kort zijn: Ik weet het niet. Natuurlijk paus Franciscus is bij de start van de herdenkingen naar Zweden gereisd om het begin mee te maken. Dat is zo’n beetje alles wat ik weet. Nou, niet helemaal. De maatschappij die onze grote kloosters verzekert, stuurde mij als goede klant een glossy over Luther. Heel interessant en leerzaam.

Lees meer...

Op bezoek bij de bioboeren Jonker

Eshof-leden Hans en Trudy Jonker wonen en werken sinds kort op de biologische boerderij 'Veld en Beek in Doorwerth. In het voorjaar van 2018 gaan we er een kijkje nemen. Hans schrijft erover (in de Rondom van maart 2017): 'Een prachtige boerderij met blaarkop koeien, grote natuurgebieden waar de ossen lopen, een potstal die ook als kas gebruikt wordt en ondernemers die streven naar een natuurlijke kringloop.
Maar ook een boerderij waar nog volop geëxperimenteerd wordt en het hard werken is om die kringloop te realiseren.'
Zie ook www.veldenbeek.nl
 
 
 

Lees meer...

Filmcafé

De films in het programma van Vorming en Toerusting worden vertoond in samenwerking met Sigma en de Bibliotheek Nijkerk & Hoevelaken.
De films worden gedraaid in
  • Recreatiezaal De Kopperhof, Sportweg 25.
  • Kaartjes zijn te bestellen via de website:
    https://www.bibliotheeknijkerk.nl/activiteiten/filmcafe-hoevelaken-de-kopperhof.html
    en zijn op de openingstijden van de bibliotheek in Hoevelaken aan de balie te koop.
  • Ook op de avond van de filmvertoning kunnen, mits de plaatsen nog niet zijn uitverkocht, kaartjes gekocht worden.

Lees meer...

Film: Pope Joan

20171115 g foto pope joan

-woensdag 15 november 2017

Het epische filmdrama Pope Joan vertelt het verhaal van de mythe over een intelligente, leergierige vrouw. Vermomd als man zou zij het in de 9e eeuw tot paus hebben geschopt en daarmee zou ze de enige vrouwelijke paus ooit zijn geweest.

Lees meer...

Film: Houdt God van vrouwen?

-woensdag 17 januari 2018
De documentaire Houdt God van vrouwen? was in 2013 goed voor veel commotie. In eerste instantie gaat de documentaire over Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst die als vrouw zijnde een actieve rol wil spelen in de kerk en in de SGP, maar hier geen kans toe krijgt omdat ze een vrouw is.
De documentaire gaat echter niet alleen over Hilligje, maar ook over haar zoon Willem, een getrouwde homo die in de kerk gelijkwaardig behandeld wil worden.
 

Lees meer...

Film: Katharina Luther

(Deze film is vervallen)

20180321 g foto Katharina Luther

-woensdag 21 maart 2018
Vanwege de verkiezingen kan er geen film gedraaid worden in de Kopperhof.
Als de film beschikbaar komt zal er een andere datum worden gekozen.
Dat wordt later bekend gemaakt.

Op 22 februari 2017 zond Daserste in Duitsland de film Katharina Luther uit: een grote productie van Refo500-partner EIKON in het kader van 500 jaar Reformatie. Hoofdrolspelers zijn Karoline Schuch als Katharina von Bora en Devid Striesow als Martin Luther.

Lees meer...

Overige films in het programma van Sigma en Openbare Bibliotheek Nijkerk

Film: I, Daniel Blake

- 4 oktober 2017
De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat.
Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen, Daisy en Dylan. Katie's enige kans om te ontsnappen aan een hostel voor daklozen, is door een flat te accepteren 450 km verderop. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.