Vorming & Toerusting - najaar 2020 en voorjaar 2021
Sinds jaar en dag is het de gewoonte om bij het eerste nummer van Rondom na de zomervakantie een brochure bij te sluiten met een overzicht van alle activiteiten die onder de vlag van V & T voor het komend seizoen op stapel staan. Aanvankelijk in de vorm van een simpel boekje, de laatste jaren als een veelkleurige brochure.
 
In deze corona tijd is echter alles anders.  
We zijn nog lang niet van corona af en deskundigen vrezen het ergste voor het najaar en de winter. Toch proberen we de draad weer  op te pakken met in acht name van alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn.
 
Het onderstaande programma is uiteraard onder voorbehoud van verdergaande beperkende maatregelen die mogelijk getroffen zullen worden i.v.m. de ontwikkeling van het coronavirus.
 
2 november: Gedenken op Allerzielen
 
Het is al enige jaren een mooie traditie om vanuit het uitvaartcentrum van Elja lichtjes naar de graven te dragen op de avond van Allerzielen. Steeds meer mensen maken gebruik van deze gelegenheid.
In verband met corona is er plaats voor 30 personen in het uitvaartcentrum die op 1,5 meter van elkaar zitten. We organiseren 2 bijeenkomsten; één om 19.00 uur en één om 20.00 uur. Iedereen kan bij binnenkomst de naam van een overleden geliefde op een kaartje schrijven. We luisteren naar muziek en de namen op de kaartjes worden voorgelezen. Ellie Boot verzorgt een inleiding en Jantine Dijkstra zal enkele gedichten voordragen. Vervolgens krijgt iedereen een brandende kaars en lopen we in het donker naar de graven. De looproutes zijn met brandende kaarsjes aangegeven. Het samenzijn in de aula, de stoet van lichtjes en de verstilde sfeer maken het geheel heel bijzonder.
Helaas kunnen we niet van de garderobe gebruik maken en ook het gebruikelijke kopje koffie of thee na afloop moet helaas achterwege blijven. Opgeven voor deze avond is noodzakelijk. Dat kan tot en met zondag 25 oktober bij Els van Deuveren, tel: 06-12110928 of per e-mail: mail@eljauitvaartverzorging.nl Graag aangeven welke tijd je voorkeur heeft.
 
 
5 november: verhalen over koning David door Erik Idema (de Eshof).
 
Op deze avond staan we stil bij verhalen rond koning David. Het zijn verhalen over leiderschap en verantwoordelijkheid, maar ook over passie en sluwheid. Wat voor man was David nou echt? De herdersjongen die de reus versloeg, de dichter van de psalmen, de koning naar Gods hart… maar ook de man die Uria de dood instuurde omdat hij zelf verliefd was op Uria’s vrouw Batseba. Hoe moeten wij hem plaatsen en wat hebben deze verhalen hedendaagse lezers te zeggen? Erik Idema vertelt ons de verhalen en staat stil bij de vragen die ze oproepen.
In het oktobernummer van Rondom staat op welke wijze de aanmelding voor deze avond zal plaatsvinden.
Erik Idema is theoloog. Hij werkt als uitgever bij uitgeverij Kwintessens en is schrijver van verhalen en liedteksten voor kinderen en volwassenen. Erik gaat regelmatig voor in kerkdiensten in de Eshof.
 
Aanmelden voor deze avond is noodzakelijk. We kunnen niet meer dan 30 belangstellenden ontvangen, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Opgeven kan bij Frits Harmsen, tel: 06-20162652 of per e-mail: fritsharmsen@kpnmail.nl of bij het algemene e-mailadres van Vorming & Toerusting: vormingentoerustinghoevelaken@gmail.com De toegang voor deze avond bedraagt € 5,-
 
Erik Idema is behalve theoloog ook een rasverteller. Hij werkt als uitgever bij uitgeverij Kwintessens en is schrijver van verhalen en liedteksten voor kinderen en volwassenen. Erik gaat regelmatig voor in kerkdiensten in de Eshof.
 
 
25 november: Film Oerijssel (Kopperhof)
De film is uitgesteld tot woensdag 24 maart 2021
 
  
6 december na de kerkdienst (ongeveer 11.00 uur in de Eshof): adventsconcert door Rudi Coppoolse
 
Onze oud-organist Rudi Coppoolse bespeelt nog met enige regelmaat het van Vulpen orgel in de Eshof. Rudi heeft zich met anderen geweldig ingespannen om de aankoop van dit prachtige orgel mogelijk te maken. In 1997 is het in de Eshof geïnstalleerd.
 
Rudi is 28 jaar onze hoofdorganist geweest. Na zijn verhuizing naar Apeldoorn is hij één van de organisten van de Protestantse Wijkgemeente ‘De Drie Ranken’ in Apeldoorn.
 
 
31 december: de Vormgroep organiseert ‘De Dag van Stilte’ in de Eshof.
Tijd: tussen 10.30 uur en 17.00 uur.
 
Van harte! welkom op -De Dag van Stilte- op 31 december in ‘de Eshof’. Het thema luidt: Stil(l)even

Zo langzamerhand is deze dag uitgegroeid tot een vast stilte- moment aan het eind van het jaar.
Op deze dag is de Eshof voor iedereen open om stilte en rust te ervaren. De verstild ingerichte ruimte nodigt je uit om stil rond te lopen, stil te staan bij wat je mooi vindt of wat je persoonlijk raakt.
De hal en de kerkzaal zijn ingericht met beelden, teksten, gedichten, schilder- glas- en fotokunst en andere kunstvormen.
De Vormgroep vraagt hiervoor (amateur)kunstenaars uit de Eshof-en Paulus-gemeente om een bijdrage te maken, die aansluit bij het thema van dit jaar.
 
De Liturgische Vormgroep is in samenwerking met projectleden van de Eshof- en Paulusgemeenschap vanaf september aan het werk om deze dag te organiseren en materialen te verzamelen. En natuurlijk eigen werk uit te denken en vorm te geven.
 
Gun jezelf de tijd, laat buiten even voor wat het is en loop op 31 december binnen in een omgeving waar de stilte spreekt.
 
 
Voorjaar 2021
 
 
11 maart: Hoe Joods is een Christen in het Pauluscentrum.
Fred Kok (pastoraal medewerker Lucasparochie) neemt ons mee in de overhang van jodendom naar christendom. Hoe is de geboorte van het christendom naast het jodendom tot stand gekomen en gaan functioneren. Welke joodse gebruiken zijn in ons dagelijks leven verankerd? Deze en meer vragen zal Fred Kok behandelen op 11 maart in het Pauluscentrum.
In Rondom en het Dialoogje zal nadere informatie over deze avond en de wijze van opgeven verschijnen.
 
24 maart: Film Oerijssel (Kopperhof)
 
Deze documentaire film wordt vertoond in de recreatiezaal van de Kopperho, aanvang 19.30 uur. In het novembernummer van Rondom zal meer informatie over de wijze van aanmelden opgenomen worden.
In Oerijssel verlaat Margje Fikse de stad en keert terug naar haar roots, het platteland langs de IJssel. Ze wil weten wat de bevolking ten diepste gelooft, naast dat wat ze in de kerk horen.
Ze stelt vragen over de tijd voor de kerstening, toen de Saksen een natuurgeloof hadden.
In hoeverre zijn die oude gebruiken nog zichtbaar?
En hoe hebben de tal-loze eeuwen voor de kerstening ons huidige geloof in dat wat we niet zien beïnvloed?
In de documentaire spreekt Margje met dr. Henk Vreekamp (geboren en opgegroeid in Hoevelaken), die zijn hele leven onderzoek heeft gedaan naar het ‘heidendom’ en ze praat met Volkscultuurkenner Dirk Kok.
Ze maakt een vaartocht met verhalenverteller Herman Kampman over de Regge. En natuurmens Wim Toorneman laat Margje de betovering van een paasvuur ervaren.
 
Deel 1 ‘Zunnewende’, speelduur 55 minuten
Deel 2 ‘Winterwende’, speelduur 70 minuten 
 
 
28 maart – 23 mei (tussen Palmpasen en Pinksteren) zal in de Eshof een expositie te zien zijn van werken van Jeltje Hoogenkamp.
Het thema zal zijn: 10 woorden. De tien geboden hebben geleid tot een serie naar abstractie neigende schilderijen waarin verschuivingen van vorm en kleur de verschillende ‘woorden’ markeren.
 
 
27 mei tot en met 3 juni:
Oecumenische reis naar Toscane.
 
 
Van de overige 2 geplande activiteiten in het voorjaar van 2021 t.w. de 2-daagse themawandeling rond duurzaamheid en het gemeente-uitje zijn nog geen data bekend.
 
Namens de commissie Vorming & Toerusting,
Frits Harmsen