Vorming & Toerusting 2019 - 2020
 
Wij hopen dat u tijd heeft om te genieten van het prachtige programma dat de commissie Vorming en Toerusting voor u heeft samengesteld. 
Voor iedereen zit er iets moois tussen. Om kennis te vergroten, de horizon te verbreden, of zomaar, omdat het u leuk lijkt.
De brochure kunt u vinden bij Programma 2019-2020.
 
Ook al heeft u zich niet opgegeven, u kunt aan de meeste activiteiten spontaan meedoen! Voor de sprekers van buiten vragen wij een bijdrage van € 5,00. Voor de activiteiten door onze eigen gemeenteleden vragen we een vrijwillige bijdrage. Voel u zeer welkom!

Weekend bij de Cisterciënzer gemeenschap Koningsoord in Arnhem

Voorbereiding: donderdag 17 oktober 2019, 20.00 - 21.30 uur, de Eshof
Kloosterweekend: vrijdag 8 tot en met zondag 10 november 2019
20191017 Cistercienzer abdij
Deze keer duurt het nog even voor we als groep de gastvrijheid van een kloostergemeenschap mogen ervaren. Landelijk is er veel belangstelling voor een kort verblijf in een klooster, maar niet getreurd..
In november 2019 zijn wij met een groep van tien personen welkom bij de zusters van de Cisterciënzer abdij Koningsoord in Arnhem.

De Cisterciënzer Orde is in 1098 ontstaan in het Franse Cisterciënzer, Cateaux en aan deze plaats is de naam ontleend. Door een latere hervorming in de Franse plaats La Trappe werd de Orde in de volksmond Trappisten/Trappistinnen genoemd, maar deze benaming is niet officieel.
De oudste Cisterciënzer gemeenschap ontstond voor 1200 in Friesland en er volgden al snel meer, maar door de genoemde hervorming verdwenen deze kloosters weer. Pas in 1881 keerden monniken terug naar Nederland en vestigden bij Tilburg de abdij Koningshoeven.

In 1937 werd in Berkel-Enschot de abdij Koningsoord gesticht voor een zustergemeenschap. De herbestemming van de grond door de gemeente Tilburg noodzaakte de zusters echter om te zien naar een andere locatie en op 8 mei 2009 verhuisden zij naar hun nieuwe klooster Koningsoord in Arnhem.
 
20191017 Cistercienzer zusters abdij KoningsoordHier zijn wij van harte welkom voor een bezinnend en inspirerend weekend
Met de monialen (zusters) zullen wij de gebedsdiensten meebeleven. De maaltijden zijn alle in stilte met de zusters in de refter. Op het terrein bevinden zich onder andere een abdijwinkel en een boekbinderij met restauratieatelier.
Meer informatie over de abdij en het leven aldaar vindt u op https://www.koningsoord.org
 
Praktische informatie
  • Het weekend is gepland van 8 t/m 10 november 2019. We zijn welkom vanaf vrijdagmiddag 15.00 uur en verlaten zondag de zusters weer na het middagmaal.
  • Het vervoer dient onderling te worden geregeld en de kosten daarvan gedeeld.
  • Voorlopig zijn gereserveerd acht éénpersoonskamers, (waarvan één op de begane grond) en een tweepersoons kamer. Dus totaal tien personen. 
  • De verblijfskosten zijn € 50,- per nacht. (Bad- en bedlinnen eventueel te huur voor € 7,50)
Voorbereidingsavond
Datum en tijd: donderdag 17 oktober 2019, 20.00 â- 21.30 uur
Plaats: de Eshof
 
Kloosterweekend
Data: vrijdag 8 tot en met zondag 10 november 2019
Plaats: Abdij Koningsoord, Johannahoeveweg 79, 6816 VG Arnhem
Leiding: Jan en Lien Vogel