Diensten

zondag 07 maart 10:00 uur
ds. Marleen Kool, Baarn/40-III
Collecten: Kerk in Actie en Onderhoud Gebouw
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant -->  Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau
 
Meditatieve momenten en zo meer
14-10-27 foto weblog 1-klein

Wat komt er zoal langs, in het werk van een predikant?
In dit weblog wil ik daar iets over schrijven. Mijn streven is om (tenminste) elke week een stukje toe te voegen. Dat kan gaan over een gebeurtenis zoals een activiteit van vorming en toerusting, een kerkdienst, een ontmoeting ; maar het kan ook een gedachte zijn, of een citaat dat me aanspreekt. Als ik er een afbeelding of een foto bij heb, zal ik die erbij zetten.

Ik wens iedereen veel leesplezier

Wil je reageren? Stuur een mail naar predikant@pgdeeshof.nl  of bel mij op 033 258 0631.

 
 
 
 
 

In gedachtenis: Frans Schimmel – 12 september 1943 – 24 september 2020

1 2020 10 Frans SchimmelIn de nacht van 23 op 24 september overleed Frans Schimmel, in zijn slaap. Hij was eraan toe, na alle moeizame weken en maanden die eraan vooraf gingen. Al langere tijd had hij last van hartfalen en in de loop van de tijd werd dat steeds wat erger. Na de laatste ziekenhuisopname in augustus kwam hij thuis en constateerde: ‘ik kan niets meer.’ Een klein stukje lopen kostte hem al enorm veel energie. Jarenlang was hij in het vrijwilligerswerk actief geweest, bij de Zonnebloem en de voetbal en de Eshofgemeente. Alles had hij geleidelijk aan moeten afzeggen.

Kinderen en kleinkinderen deden in de afgelopen jaren voor hem wat ze konden. Voor Frans was dat dubbel. Enerzijds was hij dankbaar voor hun liefdevolle zorg, anderzijds was het een worsteling voor hem om steeds meer uit handen te geven. Toen hij in augustus merkte dat hij niets meer kon, was dat voor hem het moment om alles rond zijn levenseinde te gaan regelen. Hij zette zijn eigen afscheidsliturgie in elkaar. Hij koos er ook een lezing bij, in dit jaar waarin we het evangelie van Matteüs volgen een heel toepasselijke: Matteüs 16,21-28, het verhaal over Petrus die Jezus terecht wijst en die zich daarmee de woede van Jezus op de hals haalt. Petrus kwam uiteindelijk goed terecht. Frans zei: ‘als hij vergeven wordt, dan mag ik er ook op hopen.’ In korte tijd zette Frans mentaal enorme stappen. Frustratie en ergernis liet hij los. Aanvaarding kwam ervoor in de plaats. Toen de datum van zijn levenseinde was bepaald, kwam er een grote rust over hem. Frans voelde zich bevrijd. De datum heeft hij uiteindelijk niet gehaald: zijn einde kwam spontaan op een eerder moment.

Lees meer...

In gedachtenis: Rijk van Dusschoten - 27 december 1950 - 21 augustus 2020

1 2020 10 Rijk van DusschotenOp vrijdag 21 augustus overleed Rijk van Dusschoten. Rijk werd 69 jaar oud. Zijn levenseinde kwam totaal onverwacht. Hij had de laatste weken last van toenemende benauwdheid. Hij is ervoor in het ziekenhuis geweest en kreeg er medicijnen voor. Maar dat zijn hart het ineens op zou geven, was door niemand voorzien.

Rijk was getrouwd met Irene Boomkens. Beiden woonden in Hoevelaken toen ze elkaar ontmoetten, maar ze leerden elkaar pas kennen tijdens een vakantie in Spanje. Het grootste deel van hun leven samen hebben ze in Hoevelaken doorgebracht. Ze kregen twee kinderen, Nicôle en Sebastiën en een kleindochter, Kyara.

Lees meer...

In gedachtenis: Martje Bernhard-Akkerman – 27 februari 1931 – 5 augustus 2020

1 2020 09 Mattie BernhardMattie overleed op 5 augustus; ze werd 89 jaar oud. In de laatste week van haar leven ging ze ineens hard achteruit. Na een val van de trap volgde een longontsteking, waarop een bloedvergiftiging volgde. Zelf voelde ze het gebeuren en liet in korte tijd haar leven los.

Als jonge vrouw werkte ze in de gezinszorg bij de NS en leerde zo haar echtgenoot Wim kennen. Ze kregen vier kinderen, Alice en Wilma, Rintze en Martine.

Wim overleed jong, Mattie was toen 45. Ze ging weer aan het werk en runde tegelijkertijd het gezin met de vier kinderen tussen 6 en 14 jaar oud.

Toen de jongste bijna het huis uit was, vond ze haar jeugdliefde Teus terug. Ze hebben samen goede jaren gehad totdat in 2009 Teus overleed. Toen stond Mattie er opnieuw alleen voor. Maar deze keer had ze vier volwassen kinderen die voor haar zorgden.

Lees meer...

In memoriam Rutger Timmerman - 28 september 1935 – 28 juli 2020

1 2020 09 Rut TimmermanOp 28 juli overleed Rut Timmerman. Hij werd 84 jaar oud.

Rut kwam uit een groot gezin. Al toen hij dertien jaar was, moest hij gaan werken, het extra inkomen was hard nodig in het gezin.

Later trouwde hij met Jannie Doornekamp. Ze kregen kort na elkaar vier kinderen, wat betekende dat Rut hard moest werken. Hij werkte zijn leven lang bij de PTT, waar hij in de loop van de jaren carrière heeft gemaakt. Voetbal was een grote passie van hem.

Vlak voor zijn prépensioen, begin jaren ’90 van de vorige eeuw, verhuisden Jannie en hij naar Weldammerlaan 4. Het was voor beiden een paradijs. Het verzorgen van de tuin werd echter een hele klus, zeker nadat Rut in 2011 een hartoperatie moest ondergaan waarna hij nooit echt goed is hersteld. Gelukkig waren de kinderen bereid om op veel manieren te helpen. Maar er kwam een moment waarop het niet meer ging. Dat was halverwege 2018. Rut en Jannie verhuisden naar de Stoutenborgh.

Lees meer...

Vrijdag 8 mei - paaskaars van 2019
2020 05 08 paaskaars naar Manon Creteer 1   2020 05 08 paaskaars naar Manon Creteer 2
Op vrijdag 8 mei brachten Emma van Dommele en Sarah van der Geer de 'oude' paaskaars bij Manon Creteer. Tijdens een van de laatste basiscatecheselessen mochten de kinderen kiezen voor wie die kaars zou zijn. Een jaar eerder hadden ze hem samen gemaakt. De bestemming werd nu ook door hen samen bepaald.
Veel grootouders werden genoemd. Maar ook Manon. Unaniem kozen de kinderen ervoor dat de kaars voor haar zou zijn. En Emma en Sarah en Pien (die helaas deze vrijdag niet kon) mochten hem bij haar brengen.
  
Zondag 12 april - paasmorgen
2020 04 12 paasmorgen 1  2020 04 12 paasmorgen 2Een bijna leeg kerkplein. Een kerkzaal met tien aanwezigen. Het is een heel andere Pasen dan anders. En als ik het orgel hoor spelen, schiet ik vol.
En toch - dit heeft iets heel bijzonders. Een verbondenheid in gedachten met heel veel mensen. De natuur die intussen op haar allermooist is. En als ik mijn ogen sluit tijdens het bidden van het Onze Vader is het of we er allemaal zijn.
Vrijdag 3 april - mondkapjes
1 kabouters aan de Hogebrinkerweg met mondkapjesAl eerder plaatste ik een foto van de kabouters aan de Hogebrinkerweg. Maarten Verhulst maakte ze ooit met zijn twee kleinkinderen. Ze staan er nog steeds. Soms een beetje onderuitgezakt, maar er is iemand die voor ze zorgt. En goed. De kabouters hebben nu zelfs mondkapjes gekregen.