Diensten

zondag 25 oktober 10:00 uur
ds.Jan de Vries, Eemnes
Collecten: Nijkerks Diaconaal Beraad en Pastoraat
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant -->  Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau
 
Meditatieve momenten en zo meer
14-10-27 foto weblog 1-klein

Wat komt er zoal langs, in het werk van een predikant?
In dit weblog wil ik daar iets over schrijven. Mijn streven is om (tenminste) elke week een stukje toe te voegen. Dat kan gaan over een gebeurtenis zoals een activiteit van vorming en toerusting, een kerkdienst, een ontmoeting ; maar het kan ook een gedachte zijn, of een citaat dat me aanspreekt. Als ik er een afbeelding of een foto bij heb, zal ik die erbij zetten.

Ik wens iedereen veel leesplezier

Wil je reageren? Stuur een mail naar predikant@pgdeeshof.nl  of bel mij op 033 258 0631.

 
 
 
 
 
Zaterdag 14 november -een moeilijke vraag-
Iris Doornekamp 2014
 
2 2015 10 20 brief 1 van Iris 0002
3 2015 10 20 brief 1 van Iris 0003
Iris is mijn buurmeisje. Ook in de Eshof kom ik haar tegen. Ze heeft veel vragen. Laatst kreeg ik een vraag van haar:
 
Oei. Geef daar maar eens antwoord op. En liefst ook nog een antwoord dat een zesjarige kan begrijpen...
Ik heb een poging gedaan. Hopelijk kunnen haar ouders waar nodig vertalen:

Lieve Iris,

Je heb me een heel moeilijke vraag gesteld! Jij denkt diep na zeg. “Kan God op wolken staan?” Ik heb er lang op zitten puzzelen. Wat is daar nou een goed antwoord op?

Eerst moet ik zeggen: niemand kan het antwoord op deze vraag geven. Niemand weet precies hoe en wie en wat God is. Of hoe hij eruit ziet. We zeggen: “God heeft alles gemaakt.” Maar hoe hij dat heeft gedaan, weten we niet. Soms zingen we over God. Dat helpt. Zingen over God is soms makkelijker dan praten over God. Ik moet denken aan een liedje dat ik vroeger leerde: “God die alles maakte, de lucht en ’t zonlicht blij, de hemel zee en aarde, zorgt ook voor mij.”

Dat laatste, dat is iets wat we geloven: dat God voor ons zorgt. Niet door ons een mooie doos met lego te geven. Niet door te zorgen dat we nooit ziek worden. Niet door ongelukken te voorkomen. Maar wel door erbij te zijn. Heel dichtbij. “Dichterbij dan ik bij mijzelf ben,” zei Augustinus al. (Dat is een geleerde meneer die heel lang geleden leefde.)

“God is liefde,” zeggen mensen wel eens. En “God is goed.” Wanneer je iets goeds doet, is God dichtbij. En wanneer je laat zien dat je van iemand houdt, dan ook.
Soms maakt iemand iets moois mee en denkt dan aan God. Iemand krijgt bijvoorbeeld een kindje. En zegt verwonderd: “God! Dankjewel!” Zó blij kan iemand zijn. En zo verbaasd. Dat kindje is zo mooi en zo puur, dat móet wel van God komen.

Op die manier, kun je zeggen, maken mensen iets van God mee. Ze ‘zien’ God, zonder dat ze hem zien. Want God écht zien, dat kan niet. Niemand heeft ooit God gezien.
Mensen geven namen aan God. Ze stellen zich God bijvoorbeeld voor als een heel lieve Vader. Of een lieve Moeder. Of als een Licht. Of als een Vlam in zichzelf. Of als een Bron, waaruit ze drinken krijgen.
Dat mag. Dat is goed. Want het helpt ons om ons dichtbij God te voelen.

Maar natuurlijk is God nooit alleen maar die vlam. Of alleen maar die lieve vader. Want God zal altijd groter zijn dan we denken. God is altijd meer!

Dit is een heel verhaal geworden. Een verhaal om dichterbij het antwoord te komen op jouw vraag: “Kan God op wolken staan?”
Mijn antwoord zou zijn: ja. God kan op wolken staan.
Want ik denk: ik zou door een wolk heen zakken en op de grond vallen. Maar God is veel groter en veel meer dan ik me kan voorstellen. Dus hij kan dat vast wél.

Ik moet wel eerlijk zijn. En daarom voeg ik eraan toe: eigenlijk weet ik het antwoord niet. Dit is wat ik gelóóf.

Ik hoop dat ik niet teveel moeilijke zinnen heb geschreven! Misschien kan mamma of papa dan aan je uitleggen wat er staat.

Liefs voor jou, Iris, en als je nog eens een vraag hebt: kom er maar mee!