Diensten

zondag 01 november 10:00 uur
ds. Ellie Boot/Allerheiligen/Gedachtenisdienst
Collecten: Hospice Nijkerk en Jeugd- en Jongerenwerk
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant -->  Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau
 
Meditatieve momenten en zo meer
14-10-27 foto weblog 1-klein

Wat komt er zoal langs, in het werk van een predikant?
In dit weblog wil ik daar iets over schrijven. Mijn streven is om (tenminste) elke week een stukje toe te voegen. Dat kan gaan over een gebeurtenis zoals een activiteit van vorming en toerusting, een kerkdienst, een ontmoeting ; maar het kan ook een gedachte zijn, of een citaat dat me aanspreekt. Als ik er een afbeelding of een foto bij heb, zal ik die erbij zetten.

Ik wens iedereen veel leesplezier

Wil je reageren? Stuur een mail naar predikant@pgdeeshof.nl  of bel mij op 033 258 0631.

 
 
 
 
 
1 2015 11 15 brief 2 van Iris
1 2015 12 Iris Doornekamp 2Donderdag 7 januari -antwoord aan Iris-
"Kan God op wolken staan?" was de eerste vraag van Iris. Er volgde een tweede: "Hoe heeft God de wereld gemaakt?" Ik heb een poging tot een antwoord gedaan en dat bij haar bezorgd. Dit heb ik haar geschreven:
 

“Lieve Iris,

In november 2015 kreeg ik een tweede brief van jou. Daarin vroeg je: “Hoe heeft God de wereld gemaakt?” Ik ga proberen daar een antwoord op te schrijven.
Ik pak er de bijbel bij. Want daar staat het antwoord in! Het is een geloofsantwoord. Een antwoord volgens het Joodse en ook het christelijke geloof.

In het eerste Bijbelboek lees ik:
“In het begin maakte God de hemel en de aarde.
De aarde was leeg en verlaten. Overal was water, en alles was donker. En er waaide een hevige wind over het water.
Toen zei God: ‘Er moet licht komen.’ En er kwam licht.”

Dat is het dus: God zei iets! Door wat hij zegt, wordt de wereld gemaakt. Eerst maakt God het licht, door te zeggen dat er licht moet zijn. Dan maakt hij een verdeling tussen water en land, door te zeggen dat er een verdeling tussen water en land moet zijn. En zo gaat hij verder. Zes dagen lang.

Dat is hoe de Bijbel vertelt dat alles is gemaakt. Daarmee laat het verhaal zien dat alles bij God vandaan komt. En dat er niets bestaat buiten God om.

Als je vraagt: “Hoe is de wereld ontstaan?”, dan zijn er nog meer antwoorden mogelijk. Zoals het antwoord van de oerknal. Dat zegt dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een heel heet punt. Ook de wereld ontstond toen, een heel klein stipje in het heelal.

Welk antwoord is nou waar?
Ik denk dat ze allebei waar zijn. Het ene antwoord sluit het andere niet uit. Het is maar net welke bril je opzet. Zet je de bril op van de natuurkunde, dan zie je dat de wereld ontstond bij de oerknal. Zet je de bril op van het christelijke geloof, dan zie je hoe de wereld gemaakt werd door Gods woord. Beide antwoorden zijn waar.

Daarbij blijft het allemaal onvoorstelbaar! Hoe het er uitzag toen de wereld ‘geboren werd’ – ik heb geen idee. Als ik nadenk over jouw vraag, besef ik weer goed hoe weinig ik weet.

Liefs voor jou, Iris! En tot een volgende vraag.”