Diensten

zondag 25 oktober 10:00 uur
ds.Jan de Vries, Eemnes
Collecten: Nijkerks Diaconaal Beraad en Pastoraat
locatie:

Belangrijk (tik aan)

Predikant -->  Weblog
Kerkenraad
Beheer kerkgebouw
Kerkelijk bureau
 
Meditatieve momenten en zo meer
14-10-27 foto weblog 1-klein

Wat komt er zoal langs, in het werk van een predikant?
In dit weblog wil ik daar iets over schrijven. Mijn streven is om (tenminste) elke week een stukje toe te voegen. Dat kan gaan over een gebeurtenis zoals een activiteit van vorming en toerusting, een kerkdienst, een ontmoeting ; maar het kan ook een gedachte zijn, of een citaat dat me aanspreekt. Als ik er een afbeelding of een foto bij heb, zal ik die erbij zetten.

Ik wens iedereen veel leesplezier

Wil je reageren? Stuur een mail naar predikant@pgdeeshof.nl  of bel mij op 033 258 0631.

 
 
 
 
 
Vrijdag 2 september - weer aan de studie
1 007Ook dit jaar mag ik weer zesmaal twee dagen voor studie op pad. Ik zit nu in het tweede jaar van de Opleiding Geestelijke Begeleiding. Sinds het voorjaar van 2016 is Nieuw Hydepark klaar, dus met dit mooie weer toog ik donderdag op de fiets naar Doorn en kwam vrijdag met even mooi weer fietsend terug. Heerlijk.
Met twaalf predikanten en twee begeleiders zijn we. De tweedaagsen van het eerste jaar stonden in het teken van het ontvangen van geestelijke begeleiding. In dit tweede jaar denken we na over het geven van geestelijke begeleiding. Ook moeten we zelf gaan oefenen. Aan tenminste drie mensen moeten we zelf geestelijke begeleiding gaan geven.
Wat onderscheidt nou geestelijke begeleiding van een 'gewoon' pastoraal gesprek? Leg dat maar eens helder uit... We kregen verschillende definities te zien die allemaal even wollig waren. Hoe zou ik het zelf zeggen?
Ik zou zeggen: het gaat om het leren bekijken van je eigen leven in het licht van geloven. Je denkt na over de oorsprong, de zin en het doel van je leven. En je doet dat vanuit de gedachte dat God er deel van is. Niet als een poppenspeler die aan touwtjes trekt waaraan wij bungelen. Niet als een 'gatenvuller' die aan de behoeftes, die we niet zelf kunnen bevredigen, voldoet. Hoe dan wel? "Geloven is vermoeden dat er meer is," zei iemand. Waarin vermoed jij de aanwezigheid van de Aanwezige? Of, met andere woorden: hoe ga jij jouw weg met God?
Voor iemand als ik, die vol vragen en twijfels zit en die zich telkens weer afvraagt of alles wat over God gezegd en gedacht wordt niet allemaal verbeelding en inbeelding is, is het best een hele stap om in de schoenen van een geestelijk begeleider te gaan staan. Maar ik ga het proberen. Want ergens heb ik een vermoeden dat er meer is. En dat het mijn leven licht geeft en licht maakt wanneer ik focus op God. Op het Gode. Op het goede. En op al die waarden waarvan ik geloof dat ze van God komen, zoals liefde, mildheid, aandacht, geduld...